Opintopsykologien vinkit JAMKin opiskelijoille

Nykyinen yhteiskunnallinen tilanne haastaa JAMKin opiskelijoita ja henkilökuntaa monin uusin tavoin. Olemme koonneet joitakin vinkkejä JAMKin opiskelijoita varten etäopiskelun ja mielen hyvinvoinnin tueksi.

Opetuksen tavoin myös JAMKin ohjauspalvelut ovat nyt verkossa. Ohjausta tehdään Teamsin tai Zoomin välityksellä. Ajan opintopsykologille voi tilanteesta huolimatta varata entiseen malliin sähköpostitse lähettämällä viesti osoitteeseen opintopsykologi(at)jamk.fi

Toivotamme jaksamista kaikille uudenlaisten arjen haasteiden opetteluun. Pidetään huolta toisistamme!

Etäopiskelu

Huolen lievittäminen, tukea jaksamiseen

Mielen hyvinvointi

Jos tarvitset tukea, ota yhteyttä seuraaviin henkilöihin tai etsi sopivinta tahoa palvelukartaston avulla.

 

Opinto-ohjaaja - tuki ja ohjaus haasteellisissa tilanteissa

Jokaisessa JAMKin yksikössä toimii opinto-ohjaaja, jonka kanssa voit luottamuksellisesti keskustella mieltäsi askarruttavista, opiskeluun liittyvistä asioista. Jos sinulla on haasteita esimerkiksi ajanhallinnan, perhetilanteesi tai terveydentilaan liittyen, olet ollut pitkään sivussa opinnoista, mielessä pyörii ajatus opintojen keskeyttämisestä tai sinulla on huoli opintojen valmiiksi saamisesta, sinun kannattaa ottaa yhteyttä yksikkösi opinto-ohjaajaan.

Jos tarvitset yksilöllistä tukea opinnoissasi, liittyen esimerkiksi oppimisen haasteisiin, vammaan, sairauteen, jännittämiseen tai kulttuuritaustaan, opinto-ohjaaja auttaa sinua kartoittamaan erilaisia saatavilla olevia tuen muotoja ja ohjaa sinua tuen hakemisessa.

Opinto-ohjaajasi yhteystiedot löydät alta tai henkilöhausta (vaatii kirjautumisen).

 

Opintopsykologi

JAMKissa toimii kaksi opintopsykologia. Opintopsykologit ohjaavat ja tukevat JAMKin tutkinto-opiskelijoita oppimiseen, motivaatioon ja jaksamiseen liittyvissä haasteissa.

Voit ottaa yhteyttä esimerkiksi seuraavissa opiskeluasi haittaavissa asioissa: opintojen vaikeudet, stressi, jännittäminen, ahdistuneisuus, masentuneisuus tai kuormittava elämäntilanne. Opintopsykologin kanssa voit myös suunnitella henkilökohtaisia opintojärjestelyjä esimerkiksi oppimisvaikeuksiin liittyen. Luottamuksellisten keskustelujen tavoitteena on tarjota tukea ja auttaa löytämään ratkaisuja vaikealta tuntuviin asioihin ja tilanteisiin. Tapaamiskertoja on tarpeen mukaan yhdestä viiteen. Palvelu on maksuton.

Opintopsykologit ovat laillistettuja terveydenhuollon ammattilaisia, joilla on osaamista mm. oppimiseen ja motivaatioon sekä mielenterveyteen ja jaksamiseen liittyvissä kysymyksissä. Palvelu on osa JAMKissa tarjottavaa ohjausta. Opintopsykologit toimivat tiiviissä yhteistyössä opinto-ohjaajien sekä opiskeluterveydenhuolto YTHS:n kanssa ja ohjaavat opiskelijan tarvittaessa muihin palveluihin.

Vastaanottoajan varaaminen

Lähetä sähköposti: opintopsykologi(at)jamk.fi

Kuvaa viestissäsi lyhyesti tilannettasi tai asioita, joista haluaisit tulla juttelemaan.

Tapaamiset järjestetään joko paikan päällä tai etänä Teamsin kautta. Vastaanotot sijaitsevat pääkampuksella ja Dynamon kampuksella, Rajakatu 35 tila D125 (Joonas) ja Dynamon tila D138 (Kirsi/Heini).

Avoin vastaanotto

Voit tulla opintopsykologin vastaanotolle myös ilman ajanvarausta. Avoimella vastaanotolla voit käydä varaamassa ajan, toimittamassa tai hakemassa lomakkeita, keskustelemassa lyhyesti mieltäsi painavasta asiasta tai siitä, mikä olisi tilanteeseesi sopivin apu. Avoin vastaanotto on auki 1.9.-31.5.

HUOM! Avoin vastaanotto järjestetään tällä hetkellä poikkeuksellisesti vain etäyhteyden avulla. Voit joko soittaa, laittaa Whatsapp-viestin tai olla yhteydessä Teams-puhelulla. Ota avoimella vastaanotolla yhteys mielellään videokuvan kanssa, jotta näemme toisemme!

 • Maanantaisin klo 10-12: Kirsi Parikka, 040 5219415
 • Keskiviikkoisin klo 10-12: Joonas Puhto, 040 162 8525

Varmista ajankohtaiset opintopsykologin vastaanottotiedot Elmo-opiskelijaintrasta (vaatii kirjautumisen).

JAMKin opintopsykologit

Kirsi Parikka toimii Heini-Maria Pietilän sijaisena vuoden 2021 loppuun saakka. Hänet tavoittaa Heini-Marian puhelinnumerosta.

Puhto Joonas

Puhto Joonas

Opintopsykologi, Study Psychologist
Koulutuksen kehittämispalvelut, Educational Development Services
Hallinto, Administration
+358401628525
Näytä lisää
Parikka Kirsi

Parikka Kirsi

Opintopsykologi, Study Psychologist
Koulutuksen kehittämispalvelut, Educational Development Services
Hallinto, Administration
+358405219415
 

Oppilaitospappi

Oppilaitospappi tukee sinua opiskelun ja arjen erilaisissa haasteissa ja paineissa. Voit ottaa yhteyttä oppilaitospappiin ihmissuhdepulmissa, stressissä, ahdistuksessa, erilaisissa elämän kriiseissä ja surussa sekä elämänkatsomukseen liittyvissä pohdinnoissa. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja kuuluvat papin vaitiolovelvollisuuden piiriin.

Oppilaitospappi kuuluu osana ammattikorkeakoulun opiskelijahyvinvoinnista huolehtivien muiden ammattilaisten, opojen, opettajatutoreiden, opintopsykologin ja terveydenhuollon joukkoa. Oppilaitospappi on Jyväskylän evankelis-luterilaisen kirkon työntekijä, johon voit ottaa yhteyttä riippumatta siitä, oletko jonkin muun uskonnollisen ryhmän jäsen tai kuulutko mihinkään uskonnolliseen ryhmään. Oppilaitospapin ammattitaitoa on kohdata sinut juuri sellaisena kuin olet.

Vastaanotto

Oppilaitospapin työhuone on Pääkampuksella, Rajakatu 35. Oppilaitospapin vastaanotto on auki 30.8-17.12.2021. Tänä aikana voit varata henkilökohtaisen ajan itsellesi tai tulla ilman ajanvarausta päivystykseen tiistaisin klo 12.00-14.00 välillä. Päivystykset ovat poikkeuksellisesti peruttu seuraavilta tiistailta: 21.9., 5.10., 19.10., 26.10. ja 16.11.

Voit varata sähköisen ajanvarauksen kautta suoraan keskusteluajan tästä linkistä.

Oppilaitospappiin voit olla yhteydessä myös:

 • sähköpostilla johanna.tikkanen(at)jamk.fi tai johanna.tikkanen(at)evl.fi
 • puhelimella ja whatsappilla 050 521 5418
 • instagramissa johanna_tikkanen

Keskustelut voidaan hoitaa myös etätapaamisina, jolloin yhteydenpito tapahtuu whatsapp-kuvapuhelun tai puhelimen kautta.

Oppilaitospapin tarkat vastaanottotiedot löydät Elmo-opiskelijaintrasta (vaatii kirjautumisen).

Lisää aiheesta

Opiskelijapalvelut

Opiskelijapalveluiden opintosihteerit neuvovat sinua mm. seuraavissa asioissa:

 • opintojaksolle ilmoittautuminen
 • opiskeluoikeus
 • opintososiaaliset etuudet
 • opintojen yleinen sujuvuus
 • valmistuminen
 • opiskelutodistus, opintosuoritusote, ateriatukikortti, VR:n ja Matkahuollon opiskelijatodistus

Opiskelijapalveluiden yhteystiedot

Opiskelu-terveydenhuolto

Terveydenhoitaja/lääkäri

 • Terveydentilaan liittyvät asiat
 • Uni- ja keskittymisongelmat
 • Mielenterveysongelmat
 • Itsetuhoiset ajatukset
 • Päihteet ja peliriippuvuus
 • Arviointi ja ohjaus sekä tarvittaessa jatko-ohjaus muille yhteistyöverkoston toimijoille

Opiskeluterveydenhuollon tiedot

Ohjauksen periaatteet Ohjaustoiminta pohjautuu ohjauksen periaatteisiin. Lue
Tsemppiä opintoihin Hyödynnä ohjausta kirjoittamisen, tiedon omaksumisen ja esiintymisvarmuuden kehittämiseen. Voit myös osallistua lukiarviointiin. Lue

Avoimen AMKin polkuopiskelija

Voit käyttää kaikkia muita ohjauksen palveluita kuten tutkinto-opiskelijatkin lukuun ottamatta opintopsykologin palveluita. Käänny näissä asioissa joko oppilaitospapin tai oman alueesi terveyskeskuksen puoleen.

 

Ohjaus päihdeasioissa

Jokainen opiskelija on vastuussa omasta hyvinvoinnistaan. On kuitenkin tilanteita, jolloin opiskelija itse ei tunnista tilannettaan tai jaksamisessaan tapahtunutta muutosta. Tällöin korkeakouluyhteisön jäsenellä on velvollisuus ottaa huoli puheeksi, varhaisen välittämisen periaatetta soveltaen. Yhteisen toiminnan tavoitteena on, että huoli häviää. Huoli jatkuu, mikäli opiskelija edelleen oireilee tai aiheuttaa huolta ympäristössä.

Päihteiden kohtuukäyttö tai päihteettömyys on osa elämänhallintaa, ammatillista kasvua ja valmentautumista työelämään. Jyväskylän ammattikorkeakoulussa jokaisella kampuksella toimii koulutuksen saanut päihdeyhdyshenkilö.

Alla toimintaohjeet päihdeongelmiin puuttumisessa:

A) Toimintaohje, kun itse havaitset olevasi avun tarpeessa päihde- tai peliongelman vuoksi:

 1. Ota yhteyttä keneen tahansa luotettavaksi kokemaasi henkilöön tai kampuksen päihdeyhdyshenkilöön ja kerro ongelmastasi. Selvitä opintojesi tilanne ja kuinka niiden kanssa etenet.
 2. Selvitä yhteistyössä sinua parhaiten tukeva hoito ja sitoudu siihen. Hoitotahoja voivat olla esimerkiksi päihdehoitaja tai SOVATEK-säätiön päihdepalvelukeskus.

B) Toimintaohje, kun huoli opiskelijan päihteidenkäytöstä herää:

 1. Huolen havaitsijana ota yhteys kampuksen päihdeyhdyshenkilöön. Sopikaa yhteinen tapaaminen opiskelijan kanssa ja ottakaa huoli puheeksi luottamuksellisesti opiskelijan yksityisyyttä kunnioittaen. Älä syyllistä, mutta kerro avoimesti, mitkä havaintosi vahvistavat kokemaasi huolta.
 2. Konsultoi tarvittaessa esimerkiksi opettaja-tutoria, opinto-ohjaajaa, opintopsykologia tai terveydenhuoltoa.
 3. Mikäli huoli on tuntuvaa, sovitaan päihdeyhdyshenkilön johdolla opiskelijan kanssa hoitoon ohjautumisesta terveydenhuoltoon.
 4. Sovitaan päihdeyhdyshenkilön johdolla tilanteen seurannasta ja mahdollisista verkostopalavereista, joissa voi olla mukana opiskelijan lisäksi terveydenhuollon ja JAMKin ohjaushenkilöstön edustajia.

C) Toimintaohje, kun opiskelija on päihtyneenä kampuksella:

 1. Varmista, että opiskelija ei ole vaaraksi itselleen eikä muille.
 2. a) Pieni huoli: ota asia puheeksi päihtyneen kanssa mieluiten yhdessä jonkun toisen kanssa.
  b) Tuntuva / suuri huoli: ota suoraan yhteyttä vahtimestareihin tai 112.
 3. Ohjaa opiskelija turvallisesti kotiin.
 4. Ota yhteyttä kampuksen päihdeyhdyshenkilöön, jonka tehtävänä on huolehtia puheeksiottotilanteen ja hoitoonohjauksen järjestämisestä.
 5. Toimita tilanteesta syntyneet dokumentit päihdeyhdyshenkilölle, joka vastaa tilanteesta syntyneiden asiakirjojen sähköisestä arkistoinnista.
 6. Kurinpitomenettelyn käynnistäminen tarvittaessa (Tutkintosääntö § 40).

Erilaiset toimintamallit on kuvattu tarkemmin varhaisen välittämisen toimintamallissa (pdf).

 

Opinto-ohjaajat

Hyvinvointiyksikkö

Sosiaali- ja terveysala
Musiikkipedagogi

Dynamon kampus, Piippukatu 2, huone D137 (Kirjaston yhteydessä)
Voit varata ajan sähköisesti.

Kuhanen Vesa

Kuhanen Vesa

Lehtori, Senior Lecturer
HYVI Kuntoutus- ja sosiaaliala, Rehabilitation and Social Studies
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358405263604
Näytä lisää
Asiakaslupaus:
Opinto-ohjaajana kohtaan sinun tuen tarpeet yksilöllisesti, tarvelähtöisesti ja sinun kokonaistilannetta kunnioittaen ammatillisesti. Reagoin suuremmitta viiveittä yhteydenottopyyntöihin. Kasvokkaisten tapaamisten rinnalla hyödynnän sujuvasti erilaisia sähköisiä yhteydenotto- ja keskustelukanavia. Olen sinua varten opintojen sujuvuuden ja opiskeluhyvinvoinnin asioissa. Varaa sähköisesti aika minulta: https://urly.fi/1cir Yksikön yrittäjyyskoordinaattorina kannustan, ideoin ja rikastan yhdessä sinun kanssasi oraalla olevaa halua kehittää yrittäjyysvalmiuksia tai hänen liikeideaa tai olemassa olevaa yritystoimintaan osana amk/yamk-tutkintoasi. Hyödynnän kummassakin toimessani osaavaa ja monialaista yhteistyöverkostoa ja pyrin löytämään parhaan mahdollisen tuen sinulle.
Tutkinnot:
KM, opinto-ohjaaja

Avoin ammattikorkeakoulu, Sosiaali- ja terveysala

Dynamon kampus, Piippukatu 2, huone D513

Lundahl Raija

Lundahl Raija

Lehtori, Senior Lecturer
HYVI Kuntoutus- ja sosiaaliala, Rehabilitation and Social Studies
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358408337316
Näytä lisää

Liiketoimintayksikkö

Liiketalous
Marata
Tietojenkäsittely
Tiimiakatemia

Pääkampus, Rajakatu 35, huone C221
Voit varata ajan sähköisesti.

Immonen Heli-Riikka

Immonen Heli-Riikka

Opinto-ohjaaja, Study Counsellor
LIKE Hallinto, Administration
Liiketoiminta, School of Business
+358405853272
Näytä lisää
Asiakaslupaus:
Ohjaan restonomi- ja tradenomiopiskelijoita (AMK & YAMK) erilaisissa haasteellisissa tilanteissa: opintojen jumitilanteet, elämäntilanne, oppimisen vaikeudet, hyvinvointiin liittyvät asiat, harkinnanvaraisella lisäajalla opiskelu... Varaa aika sähköisellä ajanvarausjärjestelmällä http://tinyurl.com/opoheliriikka. I
Toimialakokemus:
koulutus, tutkimus

International Business
Business Information Technologies
Tourism Management
Sport Business Management
International Business Management

Varaa aika ohjaukseen (vaatii kirjautumisen)

Pääkampus, Rajakatu 35

Siitonen Tiina

Siitonen Tiina

Lehtori, Senior Lecturer
Global Competence, Global Competence
Liiketoiminta, School of Business
+358503373791
Näytä lisää
Asiakaslupaus:
Muutoksen ja uuden toiminnan muotoilun sparraajana autan organisaatiotasi ajattelemaan ja toimimaan toisin!

Teknologiayksikkö

Agrologi- ja insinööriopiskelijat

Ma, ke ja pe: Pääkampus, Rajakatu 35, huone C227
Ti ja to: Dynamon kampus, Piippukatu 2, huone 138

Teijan sijaisena Piia Hynynen 31.12.2021 saakka.
Voit varata ohjausajan sähköpostilla tai tästä osoitteesta.

Aikaa varatessasi voit valita kampuksen (Rajakatu/Lutakko) tai etäohjauksen. Tarvaalan kampuksen ohjauksiin ajanvaraus sähköpostilla.

Hynynen Piia

Hynynen Piia

Opinto-ohjaaja, Study Counsellor
Teknologia TKI, Research and Development
Teknologia, School of Technology
+358405591802
Näytä lisää
Palonen Teija

Palonen Teija

Opinto-ohjaaja, Study Counsellor
Teknologia TKI, Research and Development
Teknologia, School of Technology
+358505128519
Näytä lisää

ICT-ala

Dynamon kampus, Piippukatu 2, huone D552

Lappalainen-Kajan Tarja

Lappalainen-Kajan Tarja

Lehtori, Senior Lecturer
IT, Institute of Information Technology
Teknologia, School of Technology
+358408618204

Ammatillinen opettajakorkeakoulu

Ammatillisen opettajakorkeakoulun opiskelijat

Innova 1, Piippukatu 11

Jouhiaho Katariina

Jouhiaho Katariina

Opinto-ohjaaja, Study Counsellor
AOKK Hallinto, Administration
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Professional Teacher Education
+358407525358
Näytä lisää
Asiakaslupaus:
Saat minulta hakuvaiheen ohjausta (esim. hakukelpoisuuden osalta) ammatilliseen opettajan- , erityisopettajan- ja opinto-ohjaajankoulutukseen.