Sairausvakuutus

EU-maiden kansalaiset ovat oikeutettuja kaikkiin terveyspalveluihin, jos heillä on sairausvakuutus omassa maassaan. Tarvittaessa saat lisätietoja kotimaasi sosiaalivakuutustoimistosta.

Huom! Suomen kansallinen sairausvakuutus ei kata EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten maiden kansalaisia. Siksi on erittäin tärkeää, että heillä on oma riittävän kattava vakuutus ennen kuin he saapuvat Suomeen.

Sairausvakuutus on pakollinen muualta kuin EU/ETA-alueelta tuleville opiskelijoille

Ulkomaalaiselta, joka ei ole EU-kansalainen tai heihin rinnastettava *, ja joka saapuu Suomeen opiskelemaan tai vaihto-opiskelijaksi, vaaditaan sairausvakuutus, jos opinnot Suomessa kestävät yli kolme kuukautta.
* Norjan, Islannin, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen

Jotta opiskelijalle voidaan myöntää oleskelulupa, hänellä tulee olla voimassaoleva sairausvakuutus.

Ulkomaalaisilla opiskelijoilla tulee olla sairausvakuutus, joka kattaa sairaanhoidon kustannukset. Jos opintojen arvioitu kesto on vähintään kaksi vuotta, riittää, että vakuutus kattaa ensisijaisesti lääkekustannukset pääsääntöisesti 30 000 euroon saakka. Sairausvakuutuksen tulee olla voimassa ennen Suomeen saapumista. Sairausvakuutuksen tulee olla luotettavan ja vakavaraisen yhtiön tai laitoksen myöntämä.

 

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

EU-kansalaiset voivat käyttää Suomessa oleskellessaan Eurooppalaista sairaanhoitokorttia (European Health Insurance Card, EHIC), joka mahdollistaa nopean hoitoonpääsyn.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti osoittaa, että haltijalla on jonkin EU-maan sairausvakuutus. Haltija saa toisessa EU-maassa oleskellessaan lääketieteellisistä syistä välttämättömän sairaanhoidon.

 
 

Opiskeluterveydenhuolto

Opiskelijoille tarkoitetut terveydenhoitajan ja lääkärin suorittamat terveydenhuoltopalvelut ovat saatavilla maanantaista perjantaihin. Kunnalliset toimijat ovat vastuussa opiskeluterveydenhuoltopalveluista Jyväskylässä ja Saarijärvellä. Lisäksi Jyväskylän ammattikorkeakoulu tarjoaa Tsemppiä opintoihin -opintojaksot ja opintopsykologin palvelut.

Iltaisin ja viikonloppuisin ensiapupalveluista vastaavat kunnalliset terveysasemat.

Jos opiskelija tarvitsee säännöllisesti lääkkeitä, hänen on otettava mukaan lääkeresepti tai muu yksityiskohtainen tieto lääkkeestä.

Jyväskylän opiskeluterveydenhuollon yhteystiedot

Saarijärven opiskeluterveydenhuollon yhteystiedot

Esimerkkejä hinnoista

EU-kansalaiset:

Lääkärin antama sairaanhoito ja ensiapu

  • ma-pe klo 8-20 käyntimaksu on 20,60 euroa (kolme ensimmäistä käyntiä kalenterivuodessa, sen jälkeen käynnit ovat maksuttomia)
  • ma-pe klo 20-8 ja lauantaisin, sunnuntaisin sekä kansallisina juhlapäivinä käyntimaksu on 41,70 euroa joka käynniltä.

EU:n ulkopuoliset:

Opiskeluterveydenhuolto maksaa 87,56 euroa / käynti terveydenhoitajalla tai lääkärillä (mukaan lukien mahdolliset tutkimukset)

  • Lääkärin vastaanotto terveysasemalla maksaa 115,95 - 185,57 euroa / ensiapukäynti
  • Sairaanhoitajan vastaanotto terveysasemalla maksaa 86,33 - 128,85 euroa / käynti
  • Sairaalahoito todellisten kustannusten mukaan
 

Rokotukset

Opiskelijan on varmistettava , että perusrokotukset eli polio, jäykkäkouristus-kurkkumätä ja MMR (tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote) ovat voimassa. Rokotustodistus, kuten myös mahdollinen säännöllinen lääkitys, on tuotava mukana Suomeen.

 

Hätätapaukset

Hätätapauksessa soitetaan yleiseen hätänumeroon 112. Numeron kautta saa yhteyden poliisiin, sekä ambulanssi-, palokunta- ja muihin viranomaispalveluihin. Hätäpuhelun voi soittaa maksutta kaikista puhelimista.

 

Apteekit

Apteekit ovat osa suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää. Apteekkitoimintaa voi Suomessa harjoittaa vain Lääkelaitoksen myöntämällä apteekkiluvalla. Moniin lääkkeisiin tarvitaan Suomessa lääkärin resepti. Apteekissa on saatavilla lääkkeitä ja niiden käyttöön tarvittavia välineitä ja sidetarpeita. Reseptilääkkeiden lisäksi apteekista voi ostaa myös ilman reseptiä saatavia itsehoitolääkkeitä, kuten särkylääkkeitä, perusvoiteita ja vitamiineja. Lemmikkieläinten itsehoitolääkkeet, luontaistuotteet ja kosmetiikka kuuluvat myös apteekkien tuotevalikoimaan. Päivittäistavaraliikkeistä saa Suomessa ostettua laastareita ja sidetarpeita, mutta ei esimerkiksi särkylääkkeitä.

Apteekkien aukioloajat ovat Suomessa Euroopan pisimpiä, mutta vaihtelevat apteekista toiseen. Jyväskylässä sijaitsevia apteekkeja listaa muun muassa Suomen yrityshakemisto. Esimerkiksi Kauppakadulla sijaitseva Yliopiston apteekki on avoinna joka päivä klo 7–23. Saarijärvellä on yksi apteekki.

 

Ulkomaalaisten kriisipalvelu

Ulkomaalaisten kriisipalvelu auttaa kaikkia Suomessa asuvia ulkomaalaisia ja heidän perheitään selviytymään psykologisista ja sosiaalisista ongelmista. Elämäntilanteesta ja ongelmista on mahdollista keskustella anonyymisti äidinkielellä tai muulla kielellä, jota myös henkilöstö osaa. Palvelut ovat ilmaisia. Vastaanotolle ei tarvita lähetettä, mutta ajanvaraus on välttämätön.

Ajanvaraustiedustelut:
(09) 4135 0510
Avoinna arkisin klo 9.00-15.00

Suomen mielenterveysseura
SOS-kriisikeskus
Maistraatinportti 4 A, 00240 Helsinki (4. kerros)
sos-keskus(at)mielenterveysseura.fi