Opiskeluterveydenhuollon palvelut saatavilla YTHS:n kautta

Ammattikorkeakoulussa tutkintoa (AMK tai YAMK) suorittavat opiskelijat voivat käyttää vuoden 2021 alusta alkaen Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluja.

Ensisijainen lähipalvelupisteesi on Jyväskylässä. Tarvittaessa voit kuitenkin saada ajanvarausluvan toisella paikkakunnalla sijaitsevaan YTHS:n palvelupisteeseen. Digitaaliset asiointi- ja etäpalvelut ovat käytössäsi paikasta riippumatta.

Katso palvelut YTHS:n sivuilta

Terveydenhoitomaksu

Kaikki YTHS:n palveluihin oikeutetut opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle. Sinun tulee maksaa maksu riippumatta siitä, käytätkö YTHS:n palveluja vai et. Katso tietoja maksamisesta Kelan sivuilta. HUOM. Kela ei lähetä sinulle laskua, vaan sinun tulee hoitaa maksaminen omatoimisesti kaksi kertaa vuodessa. Katso maksuaikataulu Kelan sivuilta.

Vaihto-opiskelijat ja ulkomaiset opiskelijat

Lain mukaan oikeus opiskeluterveydenhuoltoon on vain suomalaisessa korkeakoulussa tutkintoa suorittavilla läsnäolevilla opiskelijoilla.

Jos olet ulkomailta Suomeen tuleva vaihto-opiskelija, et tällöin suorita korkeakoulututkintoa suomalaiseen korkeakouluun, joten sinulla ei ole oikeutta käyttää YTHS:n palveluja. EU-kansalaiset voivat käyttää julkisen terveydenhuollon palveluita. Muista maista tulevilla opiskelijoilla on oltava yksityinen sairausvakuutus.

Jos suoritat korkeakoulututkintoa suomalaiseen korkeakouluun, sinun on maksettava terveydenhoitomaksu läsnäololukukausilta myös silloin, kun suoritat opintojasi ulkomailla. Sillä ei ole väliä, missä asut.

Jos suoritat tutkintoa suomalaiseen korkeakouluun ja olet ilmoittautunut poissaolevaksi lukukaudelta, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua.

Lue lisää

Avoimen AMKin polkuopiskelija

Opiskeluterveydenhuollon palvelut eivät ole avoimen AMKin polkuopiskelijan käytettävissä. Käänny näissä asioissa oman alueesi terveyskeskuksen puoleen.