HOPS ja urasuunnitelma

Opintojen alussa aloitat henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS) ja urasuunnitelman laatimisen Osaajana kehittyminen -opintojaksolla. Täydennät suunnitelmia läpi opintojen. Urasuunnitelman laatiminen tukee työ- ja koulutusmahdollisuuksiesi jäsentämistä ja ammattiuraan liittyvien valintojesi tekemistä.

HOPSissa määrität opintojesi etenemisen ja suoritettavat opinnot aikatauluineen. Sisällytä HOPSiin kaikki tutkinto-ohjelman yhteiset perus- ja ammattiopinnot, harjoittelu ja opinnäytetyö. Näiden lisäksi voit sisällyttää siihen vaihtoehtoisia ja vapaasti valittavia opintoja, joiden tarjonta vaihtelee lukuvuosittain, ja suunnitella mahdollista opiskelua ja/tai harjoittelua ulkomailla osana tutkintoa. Vapaasti valittavia opintojaksoja on suositeltavaa valita myös toisista tutkinto-ohjelmista sekä ammattikorkeakoulun yhteisestä opintotarjonnasta. Myös muiden korkeakoulujen opintotarjontaa on laajenevassa määrin tarjolla täydentämään opintojasi ja urasuunnitelmaasi. Voit etsiä sinulle sopivia verkko-opintoja esimerkiksi ammattikorkeakoulujen yhteisestä digitaalisesta opintotarjontaportaalista CampusOnline.fi. Keskustelethan opettajatutorisi kanssa suunnitelmistasi opiskella tai harjoitella ulkomailla sekä muista opintojesi valinnoista, mikäli ne eivät ole vapaasti valittavia opintoja.

HOPSin avulla sinä opiskelijana yhdessä opettajatutorisi kanssa seuraat opintojesi etenemistä, ja sen pohjalta oppimistasi ja kehitystarpeitasi voidaan tukea yksilöllisemmin. Tarkennat HOPSiasi ja urasuunnitelmaasi vuosittain opettajatutorin kanssa käytävässä HOPS-keskustelussa. Sinulla on vastuu opintojesi suorittamisesta ja seurannasta, mutta JAMKin monipuoliset ohjauspalvelut ovat tukenasi kaikissa opintojesi vaiheissa.

Löydät HOPSin Peppi-järjestelmän Opintoni-päävalikosta. Ohjelma avaa opiskelijan aloitusvuonna hyväksytyn opetussuunnitelman, jonka pohjalta voit aloittaa HOPSin laatimisen.

HOPS

HOPS tehdään Pepissä (vaatii kirjautumisen). Tutustu Pepin käyttöohjeisiin (avoin oppimateriaali).

Opintojen suunnittelu ja HOPS-työkalu

Voit katsoa videon myös täältä »

Urasuunnitelma

Urasuunnitelma tehdään Moodle-oppimisympäristössä - Osaajana kehittyminen -opintojakson työtilassa (vaatii kirjautumisen).

Lukkarikone

Opintojesi suunnittelun apuna voit käyttää myös Lukkarikonetta. Sen avulla voit suunnitella, millainen lukujärjestys sinulle muodostuu niistä toteutuksista, joihin olet ajatellut ilmoittautua. Voit myös etsiä ns. hyppytunneille sinulle sopivia toteutuksia.

Katso lukkarikoneen käyttöohjeet

Lukkarikone Suunnittele omaa lukujärjestystäsi. Siirry

HOPS tukee myös erityistilanteissa

Jos siirryt tutkinto-ohjelmasta toiseen JAMKin sisällä tai tulet siirto-opiskelijana JAMKiin toisesta korkeakoulusta tai opintosi viivästyvät ohjeajasta tai olet ollut pitempään sivussa opinnoistasi, huolehdi HOPSin laatimisesta/päivittämisestä. Ota yhteyttä yksikkösi opinto-ohjaajaan tai opettajatutoriisi, mikäli HOPSissasi olevia opintoja ei ole enää tarjolla esim. pitkän poissaolosi jälkeen.