Jyväskylän ammattikorkeakoulun laadunhallinta ja sen menettelyt perustuvat jatkuvan parantamisen periaatteeseen. Tämä tarkoittaa asioiden tekemistä aina vähän paremmin kuin edellisellä kerralla. Laatutyö kuuluu jokaiselle jamkilaiselle, ja opiskelijan rooli siinä on keskeinen.
Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (KARVI) on auditoinut JAMKin laatujärjestelmän. Auditointi on voimassa kuusi vuotta alkaen 20.5.2019.
Opiskelijapalautteet - Anna palautetta ja vaikuta!
Palautemenettelyt ovat olennainen osa laatutyötä. Opiskelijapalautetta kerätään ammatillisen opettajakorkeakoulun toiminnan kehittämiseksi. Sitä kerätään hallinnon, tukipalveluiden ja kouluttajien tarpeisiin. Palautetietoa käytetään ensisijaisesti opetussuunnitelmatyön tukemiseen sekä oppimisympäristöjen ja oppimisen ohjaamisen kehittämiseen.
Opintojen alkuvaiheessa opiskelijoilta kerätään palautetta koulutuksen aloituksesta ja ensimmäisen lukukauden työskentelystä. Palautteen kautta saadaan tietoa siitä, kuinka opinnot ovat käynnistyneet uusilla opiskelijoilla, ja mitä toiminnan kehittämistarpeita he ovat havainneet koulutuksen alkuvaiheessa.
Koulutusprosessin aikana kerätään opiskeluprosessin ja ohjauksen kannalta tarpeellista tietoa (ns. jatkuva palaute). Opiskelijaryhmien kouluttajat keräävät opiskelijoiltaan tietoa ja palautetta, jonka perusteella ohjausta on mielekästä suunnitella ja toteuttaa eri opiskelijaryhmissä. Jatkuvaa palautetta kerätään säännöllisin välein alkaen opintoihin orientoinnista ja päätyen kokoavaan itsearviointiin. Kouluttaja käsittelee opiskelijaryhmältään saamansa palautteen.
Jos kouluttajien opiskelijoiltaan saama palaute edellyttää sellaisten kehittämistoimien tekemistä, jotka vaativat esimerkiksi resurssien uudelleen kohdentamista, asia viedään koulutuspäällikölle ja opettajakorkeakoulun johtoryhmään. Korjaavat toimenpiteet käynnistetään joko välittömästi, jos asia niin vaatii, tai ne tehdään osana seuraavan lukuvuoden suunnittelua.
Valmistumisvaiheessa kerätään palautetta koulutus- ja opiskeluprosessin toteutumisesta ja sen tuloksista ns. lähtöpalautteen avulla. Oletuksena on, että tällöin opintojen kokonaisuus on vastaajille selvillä ja opiskelijat voivat arvioida eri osakokonaisuuksien merkitystä mielekkäällä tavalla. Ammatillisen opettajakorkeakoulun tukipalvelut keräävät palautteen opiskelijapalvelujen saatavuudesta ja toimivuudesta osana lähtöpalautetta. Palautetietoa hyödynnetään opetussuunnitelmatyössä, koulutuksen toteutustapojen sekä opiskelua tukevien palveluiden kehittämisessä.
Lähtöpalautekysely opettajankoulutuksen opiskelijoille löytyy Optima-työtiloista osana Ammatillisen opettajuuden kehittäminen -opintojaksoa, välilehdellä 5. Arviointikeskustelu. Erityisopettajan- ja opinto-ohjaajankoulutuksen lähtöpalautekysely löytyy Optimasta, Päättökeskustelu-välilehdeltä.
Opettajankoulutuksen ja jatkokoulutusten vaikuttavuutta arvioidaan seurantakyselyjen avulla kahden vuoden välein.
Opiskelijapalautetta käsitellään yhteisesti opettajakorkeakoulun henkilöstötilaisuuksissa lukuvuoden aikana. Tuloksia käsitellään myös yksikön johtoryhmässä. Koulutuspäällikkö tekee tarvittavat korjaukset opetussuunnitelman sisältöihin ja toteutustapoihin yhteisen keskustelun ja analysoinnin pohjalta.